Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny omlet z pokrzywami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

młoda pokrzywa 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
jajko 3 sztuki
mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Natka pietruszki suszona Prymat 1 kopiasta łyżeczka
olej do smażenia odrobina
masło 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny omlet z pokrzywami.


1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.

2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.

3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.

4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.

5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 24.05.2017 07:37
Dziękuję:)
berys18 26.09.2016 09:44
super pomysł
agi0911 03.05.2016 07:29
ciekawy pomysł na omlet
Babeczka35 02.05.2016 21:46
Dziękuję:)
gusia1000 02.05.2016 13:30
Na pewno jest pyszny.
Lis 02.05.2016 10:44
Ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak