Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli chcecie wprowadzić odrobinę wiosennego koloru na wielkanocny stół - koniecznie sięgnijcie po przepis na muffiny ze szpinakiem i kremem awokado, które będą nie tylko piękną dekoracją, ale również pyszną przekąską. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Ciasto na muffiny:

liście szpinaku 300 g
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
czosnek (pokrojony w plastry) 2 ząbki
suszone pomidory z ziołami Smak 4 sztuki
jajka duże 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szklanki
masło klarowane 1 łyżka
Kucharek SMAK WIOSNY do smaku

Krem z awokado:

awokado 2 sztuki
sok z 1/2 cytryny
oliwa 3 łyżki
papryczka chili (posiekana) 1/2 sztuki
kolendra posiekana 1 pęczek
orzeszki piniowe prażone 1 łyżka
Kucharek SMAK WIOSNY do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado

Wytrawne muffinki na Wielkanoc to nieoczywista, ale naprawdę smaczna pozycja w świątecznym menu. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto. Te zielone wielkanocne "babeczki" będę też piękną, wiosenną dekoracją stołu. 

1. W misce łączymy mąkę, sodę i przyprawę do potraw Kucharek Smak Wiosny. W rondlu na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dodajemy świeży szpinak i całość mieszamy. Kiedy szpinak już zmięknie, miksujemy go na jednolitą masę.

2. Do miski wybijamy jajka, wlewamy olej, mleko i miksujemy na puszystą masę.

3. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy mąkę, następnie szpinak, suszone pomidory, wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.

5. Awokado rozcieramy w misce dodając oliwę, sok z cytryny, papryczkę chili, kolendrę, orzeszki pinii, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek Smak Wiosny.

Aromatyczne muffinki  ze szpinakiem podajemy z kremem z awokado     

Gdy chcemy urozmaicić tradycyjne menu, to wytrawne muffinki na Wielkanoc są strzałem w dziesiątkę! |
Jestem przekonany, że potrzebujecie też innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc - jeśli się nie mylę, to koniecznie zajrzyjcie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 11.11.2023 09:39
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak