Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado
Wytrawne muffinki na Wielkanoc to nieoczywista, ale naprawdę smaczna pozycja w świątecznym menu. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto. Te zielone wielkanocne "babeczki" będę też piękną, wiosenną dekoracją stołu.
1. W misce łączymy mąkę, sodę i przyprawę do potraw Kucharek Smak Wiosny. W rondlu na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dodajemy świeży szpinak i całość mieszamy. Kiedy szpinak już zmięknie, miksujemy go na jednolitą masę.
2. Do miski wybijamy jajka, wlewamy olej, mleko i miksujemy na puszystą masę.
3. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy mąkę, następnie szpinak, suszone pomidory, wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.
5. Awokado rozcieramy w misce dodając oliwę, sok z cytryny, papryczkę chili, kolendrę, orzeszki pinii, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek Smak Wiosny.
Aromatyczne muffinki ze szpinakiem podajemy z kremem z awokado