Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
cebula
3 szt. -
marchew
1 kg -
pietruszka
1 szt. -
imbir marynowany
2 łyżki -
sok z pomarańczy
200 ml -
bulion warzywny
1 l -
mleko kokosowe
100 ml -
śmietanka 36%
100 ml -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
kolendra
1 pęczek -
krewetki królewskie
4 szt. -
szczypiorek
-
czosnek
1 ząbek
Przepis i sposób przygotowania Wiosenny krem z marchewki z marynowanym imbirem i krewetkami Roberta Sowy
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać drobno posiekany imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe, śmietanę i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku. Zupę zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać większą ilość rosołu.
Tak przygotowany, aromatyczny krem marchewkowy podawać z usmażonymi na oliwie z czosnkiem krewetkami.
Komentarze (4)