Wiosenny krem z marchewki z marynowanym imbirem i krewetkami Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    3 szt.
  • marchew

    1 kg
  • pietruszka

    1 szt.
  • imbir marynowany

    2 łyżki
  • sok z pomarańczy

    200 ml
  • bulion warzywny

    1 l
  • mleko kokosowe

    100 ml
  • śmietanka 36%

    100 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kolendra

    1 pęczek
  • krewetki królewskie

    4 szt.
  • szczypiorek

  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać drobno posiekany imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe, śmietanę i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku. Zupę zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać większą ilość rosołu.
Tak przygotowany, aromatyczny krem marchewkowy podawać z usmażonymi na oliwie z czosnkiem krewetkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 24.03.2015 21:07
Pycha! Pominiemy kolendrę (zastąpimy ew ziarnami ;) Yummy!
kasienka23 24.03.2015 20:42
bardzo fajny przepis!
Kolorowa 24.03.2015 18:49
Podoba mi się taki przepis. Wypróbuję go !
Internetowa Kuchnia 24.03.2015 14:45
Wygląda niezwykle smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat