Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak

Lis
Lis

Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Cukier poder miętowy

  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • listki mięty

    0,5 szklanki

Cukier z bzu lilak

  • cukier kryształ

    2 szlanki
  • bez lilak - kwiaty

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak

Cukier miętowy:
Listki mięty obmyć, osuszyć ręcznikiem i zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego zielonego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.
Cukier puder z bzu lilak
Świeżo zerwane kwiaty zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego fioletowego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.
Lis
Właśnie dzięki takiemu wynalazku możemy zatrzymać zapach wiosny na dłużej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

krokus 23.05.2016 21:31
ciekawy i fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat