Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Cukier poder miętowy

cukier kryształ 1,5 szklanki
listki mięty 0,5 szklanki

Cukier z bzu lilak

cukier kryształ 2 szlanki
bez lilak - kwiaty 1 szklanka

Porada

Właśnie dzięki takiemu wynalazku możemy zatrzymać zapach wiosny na dłużej.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak

Cukier miętowy:
Listki mięty obmyć, osuszyć ręcznikiem i zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego zielonego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.
Cukier puder z bzu lilak
Świeżo zerwane kwiaty zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego fioletowego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:31
ciekawy i fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak