Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Cukier poder miętowy
-
cukier kryształ
1,5 szklanki -
listki mięty
0,5 szklanki
Cukier z bzu lilak
-
cukier kryształ
2 szlanki -
bez lilak - kwiaty
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Wiosenny cukier puder: miętowy i z bzu lilak
Listki mięty obmyć, osuszyć ręcznikiem i zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego zielonego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.
Cukier puder z bzu lilak
Świeżo zerwane kwiaty zmielić razem z cukrem w młynku do mielenia kawy. Cukier nie zmieli się idealnie ale za to nabierze pięknego fioletowego koloru. Zmielony cukier wysypać na papier do pieczenia i odczekać aż będzie suchy. Zmielić jeszcze raz na drobny pył. Wsypać do słoiczka i dokładniej zamknąć. idealne do posypania placków lub jako dodatek do herbaty.
Właśnie dzięki takiemu wynalazku możemy zatrzymać zapach wiosny na dłużej.![]()
Komentarze (1)