Wiosenne zielone risotto ze szparagami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jak Waszym zdaniem pachnie wiosna? Czyżby zielonym, aromatycznym risotto z dodatkiem szparagów, zielonego groszu i szpinaku? Ten przepis Was zaskoczy! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż arborio

    1/2 kg
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • czosnek (pokrojony w plastry)

    1 ząbek
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • zielony groszek

    1 szklanka
  • liście szpinaku

    200 g
  • bulion warzywny Kucharek

    1 litr
  • Kucharek Smak Natury

    do smaku
  • parmezan starty

    1 szklanka
  • masło

    100 g
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

1. W rondlu na połowie masła smażymy cebulę, czosnek, szparagi, zielony groszek po kilku minutach dodajemy ryż i smażmy aż ryż się zeszkli.

2. Do tak przygotowanego ryżu wlewamy wino, gotujemy aby odparowało, następnie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy.

3. Czynność tą powtarzamy kilka krotnie, aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente.

4. Pod koniec dodajemy pozostałą część masła, szpinak, ser parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań.

Podajemy dekorując listkami bazylii

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat