Wiosenne zielone risotto ze szparagami

Wiosenne zielone risotto ze szparagami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jak Waszym zdaniem pachnie wiosna? Czyżby zielonym, aromatycznym risotto z dodatkiem szparagów, zielonego groszu i szpinaku? Ten przepis Was zaskoczy! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż arborio

    1/2 kg
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • czosnek (pokrojony w plastry)

    1 ząbek
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • zielony groszek

    1 szklanka
  • liście szpinaku

    200 g
  • bulion warzywny Kucharek

    1 litr
  • Kucharek Smak Natury

    do smaku
  • parmezan starty

    1 szklanka
  • masło

    100 g
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiosenne zielone risotto ze szparagami

 

1. W rondlu na połowie masła smażymy cebulę, czosnek, szparagi, zielony groszek po kilku minutach dodajemy ryż i smażmy aż ryż się zeszkli.

2. Do tak przygotowanego ryżu wlewamy wino, gotujemy aby odparowało, następnie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy.

3. Czynność tą powtarzamy kilka krotnie, aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente.

4. Pod koniec dodajemy pozostałą część masła, szpinak, ser parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań.

Podajemy dekorując listkami bazylii

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat