Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ryż arborio
1/2 kg -
cebula szalotka
2 sztuki -
czosnek (pokrojony w plastry)
1 ząbek -
szparagi zielone
1 pęczek -
zielony groszek
1 szklanka -
liście szpinaku
200 g -
bulion warzywny Kucharek
1 litr -
Kucharek Smak Natury
do smaku -
parmezan starty
1 szklanka -
masło
100 g -
białe wino wytrawne
1/2 szklanki -
bazylia świeża
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Wiosenne zielone risotto ze szparagami
1. W rondlu na połowie masła smażymy cebulę, czosnek, szparagi, zielony groszek po kilku minutach dodajemy ryż i smażmy aż ryż się zeszkli.
2. Do tak przygotowanego ryżu wlewamy wino, gotujemy aby odparowało, następnie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy.
3. Czynność tą powtarzamy kilka krotnie, aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente.
4. Pod koniec dodajemy pozostałą część masła, szpinak, ser parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań.
Podajemy dekorując listkami bazylii
Komentarze (0)