Wiosenne risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 szklanka
  • bób

    20 dkg
  • szynka gotowana

    10 dkg
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Szafran nitki Prymat

    5 niteczek
  • oliwa

  • parmezan starty

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obrać, delikatnie nakłuć nożem.
Szynkę pokroić w małą kostkę.
Pokrojoną szynkę i czosnek, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Dodać bób, wszystko razem podsmażać 5 minut, wyjąc czosnek, dodać ryż, wymieszać, podlewać powoli bulionem.
Gotować na małym płomieniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż stanie się miękki.
Na chwilę przed zakończeniem gotowania, wsypać pietruszkę, szafran, doprawić solą, pieprzem.
Odstawić z palnika, dodać ser, dobrze wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 04.08.2015 12:02
bardzo apetyczne
Stenka 14.07.2015 18:41
fajny przepis
Grazyna0211 14.07.2015 18:12
pyszna wersja
Konczi 14.07.2015 17:07
ono musi być przepyszne - pieklenie wygląda !
Bernadeta1 14.07.2015 16:36
moje smaki, pyszne
Renata9 14.07.2015 15:36
Rewelacyjne risotto, aż ślinka leci :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat