Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne ptysie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

woda 0,5 szklanki
mąka 0,5 szklanki
margaryna 1/4 kostki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

NADZIENIE

ser biały 300 gram
rzodkiewka 5-6 sztuk
wędlina 6 plasterków
szczypiorek mały pęczek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
śmietana 1-2 łyżki

Porada

Smakują równie pysznie jak ptysie na słodko, a mają mniej kalorii:).

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne ptysie

Kroki postępowania

1
CIASTO:Wodę i margarynę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Do rozpuszczonych składników dodajemy sól oraz wsypujemy mąkę. Garnek zdejmujemy z ognia. Ciasto ciągle mieszamy pałką, aby zrobiła się „kluska”.
Krok 1 - Wiosenne ptysie foto
2
Całość delikatnie studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10-15 min.
Krok 2 - Wiosenne ptysie foto
3
Gotowe przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy z niego ptysie.
Pieczemy je około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
Krok 3 - Wiosenne ptysie foto
4
NADZIENIE:Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w małe kwadraty.
Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowane składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Wiosenne ptysie foto
5
Tak przygotowanym farszem napełniamy upieczone ptysie.
Krok 5 - Wiosenne ptysie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:12
Znakomite.
Poison1988 21.12.2015 08:02
Łał wersja wytrawna - super :) jakoś nigdy nie pomyślałam o takim prostym połączeniu :)
Wacław 20.12.2015 17:41
fajna przekąska
gosia56 20.12.2015 12:45
lubię takie na wytrawnie
dollce 20.12.2015 12:13
fajny pomysł ;)
Mniam 20.12.2015 12:12
Super! Takie to bym z chęcią zjadła :)
mikrusiak 19.12.2015 21:24
fajne :) na takie własne wiosenne ptysie trzeba jeszcze jednak poczekać :(
olkaaa 19.12.2015 20:14
Bardzo fajne.
cukiereczek 19.12.2015 19:11
wspaniałe
Megg 19.12.2015 18:43
pyszne takie ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak