Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
1 szklanka -
mleko
1,5-2 szklanek -
sól
1/3 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
jajko
1 duże -
DODATKOWO:
-
jajko
6 sztuk -
zielona sałata
1 główka -
majonez
do podania -
wędlina
15-18 plasterków
Sposób przygotowania
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, proszek, cukier oraz jajka. Całość dokładnie miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wylewamy ciasto i smażymy naleśniki rumieniąc z dwóch stron.
WYKOŃCZENIE:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Na gotowe naleśniki układamy po kilka liści sałatki. Na sałatkę wykładamy wędlinę (po 2,5-3 plasterki). Wzdłuż jednego końca układamy dwie połówki jajka. Całość zwijamy w rulon.
Naleśniki podajemy polane majonezem oraz oprószone szczypiorkiem.
Bardzo często bywa tak, że bez konkretnego planu wchodzę do kuchni i kombinuję co by tu zrobić na obiad. Otwieram lodówkę i tworzę czasem coś zupełnie z niczego. Tak też powstały te naleśniki. Kolorowe, zdrowe i pyszne!
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)