Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne kolorowe ciasteczka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
margaryna 10 dag
cukier puder 3 łyżki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukierki orzeszki w czekoladzie 200 gram
czekolada mleczna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne kolorowe ciasteczka

1. Najpierw margarynę, mąkę, cukier waniliowy,cukier puder i proszek do pieczenia dajemy do miski.
2. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
3. Dodajemy do tego jajko i zagniatamy ciasto.
4. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki. W między czasie cukierki kruszymy. Możemy zrobić to za pomocą wałka. Niewielką część odkładamy do dekoracji.
5. Do ciasta wgniatamy pokruszone cukierki. W dłoni robimy kuleczki i rozpłaszczamy je.
6. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.
7. Ciastka wyjmujemy i odstawiamy je do wystygnięcia.
8. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
9. Zimne ciastka zanurzamy do połowy w czekoladzie i posypujemy resztą pokruszonych cukierków. Odstawiamy do zastygnięcia.
10. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak