Wiosenna zupa z botwiny z młodymi ziemniakami smażonymi z maślanką Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sękacz

    300 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • włoszczyzna

    1 porcja
  • cebula

    2 szt.
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • sok z cytryny

    2 szt.
  • skórka z cytryny

    1 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • marchewka

    4 szt., młode
  • botwinka

    3 pęczki
  • ziemniaki młode

    1 kg
  • liść laurowy

    4 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • tymianek cytrynowy

    kilka gałązek
  • koper

    3 łyżki
  • maślanka

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku na oleju przesmaż posiekany w kostkę Sękacz Kurpiowski JBB, pokrojoną włoszczyznę,
cebulę i seler. Gdy już będą szkliste, dodaj skórkę z cytryn, ziele, liście laurowe i zalej 4–5 litrami wody.
Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około godziny.
W tym czasie ugotuj ziemniaki (niech się lekko rozgotują).
Botwinę podziel na buraczek, łodygę i listki. Łodygę drobno posiekaj, buraka pokrój na zapałki, a listki
wrzuć do zimnej wody.
Gotowy wywar przecedź i wstaw na mały ogień. Dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sprawdź, czy wywar jest odpowiednio kwaśny. Do doprawionego wywaru wrzuć buraki, botwinę
oraz marchewkę posiekaną w talarki i chwilę gotuj na najmniejszym ogniu.
Gdy wywar będzie esencjonalny, wyłącz.
Na patelni rozpuść masło, ale nie usuwaj powstałej pianki. Dorzuć ziemniaki i rozgnieć je widelcem
na purée. Chwilę smaż i dodaj tymianek oraz maślankę, wymieszaj i dopraw.
Na talerzu połóż dużą łyżkę purée i zalej bulionem z warzywami. Posyp wszystko koperkiem i liśćmi
botwinki. Do zupy świetnie pasuje jajko w koszulce ułożone na wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 19.02.2016 08:55
nieziemsko wygląda
dollce 31.10.2015 12:55
super propozycja
Christopher 09.05.2014 22:43
Smaczna zupka.
BernadettaP 09.05.2014 21:30
Uwielbiam taką zupkę z jajkiem w koszulce.
kasienka23 09.05.2014 20:16
przepyszna zupka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat