Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
4 woreczki -
kostka mięsna
1 -
marchewka
3 -
Liść laurowy suszony Prymat
1 -
ziele angielskie
3 -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku -
wędlina
do smaku -
mięso
do smaku -
czosnek
kilka ząbki -
olej do smażenia
-
ogórki konserwowe
3-4 -
kukurydza w puszce
1 -
sól
do smaku -
szczypiorek
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy 1,5 szkl. wody, wrzucamy, liść, ziarniste przyprawy, kostkę mięsną i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, posiekany czosnek, pokrojone wędliny, następnie obrane i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Gdy ryż się ugotuje wysypujemy go z woreczków.
Do garnka wrzucamy: ryż, mięso razem z tłuszczem i ogórkami oraz marchewkę razem z bulionem.
Stawiamy na bardzo wolnym ogniu i mieszamy często aby się nie przypaliło.
Dusimy do momentu gdy wywar wyparuje.
Pod koniec duszenia wrzucamy osączoną kukurydzę i drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy wg. uznania.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się