wiosenna potrawka z ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    4 woreczki
  • kostka mięsna

    1
  • marchewka

    3
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • ziele angielskie

    3
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • wędlina

    do smaku
  • mięso

    do smaku
  • czosnek

    kilka ząbki
  • olej do smażenia

  • ogórki konserwowe

    3-4
  • kukurydza w puszce

    1
  • sól

    do smaku
  • szczypiorek

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy wg. przepisu.
Do garnka wlewamy 1,5 szkl. wody, wrzucamy, liść, ziarniste przyprawy, kostkę mięsną i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, posiekany czosnek, pokrojone wędliny, następnie obrane i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Gdy ryż się ugotuje wysypujemy go z woreczków.
Do garnka wrzucamy: ryż, mięso razem z tłuszczem i ogórkami oraz marchewkę razem z bulionem.
Stawiamy na bardzo wolnym ogniu i mieszamy często aby się nie przypaliło.
Dusimy do momentu gdy wywar wyparuje.
Pod koniec duszenia wrzucamy osączoną kukurydzę i drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy wg. uznania.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 04.08.2013 23:13
z tego co widać to raczej dobre :]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat