Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna pizza z zielonymi szparagami, karczochami i pomidorkami
Mąkę wsypujemy do miski, najlepiej drewnianej, dodajemy sól i mieszamy razem.
Dolewamy pracujące drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 5 minut aż ciasto będzie elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją ilość krótko wyrabiamy i formujemy pizze - jedną dużą lub dwie średnie, lub jeśli chcecie 4 małe pizze.
Umyte szparagi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki, karczochy odcedzamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół.
Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
W tak przygotowanej oliwie mieszamy warzywa, aby były nią dokładnie pokryte.
Blaty pizzy obkładamy warzywami i posypujemy tartą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto stanie się chrupkie a ser rozpuści.
Smacznego!