Wiosenna pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    15 dag
  • mąka razowa

    15 dag
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1 płaska łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • białko

    do posmarowania
  • jajko

    1 sztuka do ciasta

NADZIENIE

  • koncentrat pomidorowy

    do posmarowania ciasta
  • bazylia

    do podania
  • sól do smaku

  • pieprz

  • tymianek

  • rozmaryn Prymat

  • pomidor

    2 sztuki
  • ser biały

    ok 200 gram
  • szczypiorek

    mały pęczek
  • kapary

    2-3 łyżki
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • cebula

    1 mała sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.

Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.

Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.
NADZIENIE:
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.

Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.

Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Jadwiga/Jaga85
Typowe przyprawy pizzowe, chrupiące, razowe ciasto, twarożek oraz pomidor. To pyszna, zdrowa pizza, bez boczku, kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.02.2015 11:29
znakomita pizza
IZABELA29 31.01.2015 17:57
pyszna i kolorowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat