Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna pizza

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 15 dag
mąka razowa 15 dag
olej 3 łyżki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 3 dag
sól 1/3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
białko do posmarowania
jajko 1 sztuka do ciasta

NADZIENIE

koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
bazylia do podania
sól do smaku
pieprz
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
pomidor 2 sztuki
ser biały ok 200 gram
szczypiorek mały pęczek
kapary 2-3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
cebula 1 mała sztuka

Porada

Typowe przyprawy pizzowe, chrupiące, razowe ciasto, twarożek oraz pomidor. To pyszna, zdrowa pizza, bez boczku, kiełbasy.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna pizza

Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.

Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.

Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.
NADZIENIE:
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.

Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.

Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.02.2015 11:29
znakomita pizza
IZABELA29 31.01.2015 17:57
pyszna i kolorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak