Wiosenna babka wielkanocna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ogólne

  • margaryna

    200 gram
  • masło

    50 gram
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/3 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

  • kakao

    2-3 łyżki

do smarowania blaszki

  • olej

    1-2 łyżki
  • bułka tarta

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiosenna babka wielkanocna foto
Suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę) przesiewamy przez sitko.

Margarynę i masło roztapiamy i odstawiamy aby przestygło.
Krok 2 - Wiosenna babka wielkanocna foto
Do miseczki dajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko ubijamy na puszystą masę.

Do gotowej masy dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy.

Na końcu dodajemy margarynę z masłem i miksujemy.

Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.

Wykładamy 2/3 masy. Do pozostałej dodajemy kakao i ponownie mieszkamy. Masę z kakao wykładamy na wierzch.

Pieczemy 60 minut w 180stopniach SMACZNEGO :)
Poison1988
Babkę wyciągamy dopiero gdy przestygnie. Aby ładniej się prezentowała dekorujemy wg własnego upodobania :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 02.03.2016 12:37
idealna na święta
Kejti 25.04.2014 21:05
Piękna Twoja babka :-)
mysza75 20.04.2014 12:54
piękna baba Wesołych świąt
noninka77 19.04.2014 15:20
wspaniała :)
Renata9 19.04.2014 15:07
ale pyszna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat