Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna babka wielkanocna

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ogólne

margaryna 200 gram
masło 50 gram
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy
kakao 2-3 łyżki

do smarowania blaszki

olej 1-2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki

Porada

Babkę wyciągamy dopiero gdy przestygnie. Aby ładniej się prezentowała dekorujemy wg własnego upodobania :)

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna babka wielkanocna

Kroki postępowania

1
Suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę) przesiewamy przez sitko.

Margarynę i masło roztapiamy i odstawiamy aby przestygło.
Krok 1 - Wiosenna babka wielkanocna foto
2
Do miseczki dajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko ubijamy na puszystą masę.

Do gotowej masy dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy.

Na końcu dodajemy margarynę z masłem i miksujemy.

Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.

Wykładamy 2/3 masy. Do pozostałej dodajemy kakao i ponownie mieszkamy. Masę z kakao wykładamy na wierzch.

Pieczemy 60 minut w 180stopniach SMACZNEGO :)
Krok 2 - Wiosenna babka wielkanocna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 02.03.2016 12:37
idealna na święta
Kejti 25.04.2014 21:05
Piękna Twoja babka :-)
mysza75 20.04.2014 12:54
piękna baba Wesołych świąt
noninka77 19.04.2014 15:20
wspaniała :)
Renata9 19.04.2014 15:07
ale pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak