Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowy torcik

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
cukier drobny 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżka
ponadto :
śmietana 30% 750+250 ml
galaretka wiśniowa 3 op
poncz
woda 1/2 szkl.
sok z cytryny
spirytus 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżeczki
rurki waflowe do obłożenia tortu
winogrona czerwone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowy torcik

Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.

Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i studzimy.
Śmietanę(750 ml)ubijamy,dodajemy tężejącą galaretkę,chwilę miksujemy.
Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy,wylewamy porcję śmietany,układamy połówki winogron( wcześniej musimy je pokroić i oczyścić z pestek),przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy czynność ze śmietaną i winogronami.Kładziemy trzeci krążek,wylewamy cienką warstwę na wierzch tortu i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Kiedy śmietana zastygnie wyjmujemy delikatnie torcik z tortownicy.Ubijamy pozostałą śmietanę(250 ml),smarujemy boki i przyklejamy wokół tortu rurki waflowe.Pozostałą śmietaną dekorujemy brzeg,po środku układamy połówki winogron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 08.12.2013 15:33
cudnie wyglada
ana1 01.11.2013 07:29
wspaniały tort
magdziorka6 31.10.2013 21:55
nic dodać nic ująć-znakomity
Jadwiga/Jaga85 30.10.2013 21:53
Ślicznie wygląda
iwi 30.10.2013 20:24
Przepyszny tort
Renata22 30.10.2013 20:13
Jak elegancko sie prezentuje!;)
Anna133 30.10.2013 19:53
wygląda wspaniale ;)
Pyszota 30.10.2013 19:49
ciekawy tort
mufinka79 30.10.2013 19:17
Pięknie się prezentuje, smaczny tort :)
2milutka 30.10.2013 18:50
jak pięknie wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak