Ewa

Winogronowy sernik z masłem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • herbatniki

    220 g
  • miękkie masło

    100 g
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • winogrona

    500 g
  • jajka

    2
  • miękkie masło

    100 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    łyzka
  • mąa pszenna

    łyża
  • masło orzechowe

    duża solone
  • twaróg

    450 (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Winogronowy sernik z masłem orzechowym foto
Herbatniki kruszymy albo w malakserze, albo ręcznie za pomocą gocki. Dodajemy do nich masło, cukier i masło orzechowe- całość dobrze mieszamy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - małej tortownicy.
Krok 2 - Winogronowy sernik z masłem orzechowym foto
500 g winogron blendujemy i przecieramy przez sito. Owoce miksujemy z pozostałymi składnikami. Masę- wyjdzie dość rzadka, ale właśnie taka powinna być- przelewamy na herbatniki.
Krok 3 - Winogronowy sernik z masłem orzechowym foto
Do masy dodajemy połówki wypestkowanych winogron.
Krok 4 - Winogronowy sernik z masłem orzechowym foto
Pieczmy 50-60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ciekawska 25.11.2013 10:22
super!!!!!
bietka 29.09.2013 07:55
pomysłowe ciasto i pewnie pyszne :)
Mniam 29.09.2013 00:21
Bardzo lubię serniki, a ten jest niezwykle kuszący.
Luki 28.09.2013 21:02
ale musi być pyszniutki
Wiesława1 28.09.2013 20:46
pyszny serniczek
Andrzej8 28.09.2013 20:16
wygląda rewelacyjnie
caralajna 28.09.2013 20:13
bardzo fajne smaki, oryginalny sernik
Ewa 28.09.2013 18:48
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Magula 28.09.2013 18:20
ciekawy przepis
Marta1986 28.09.2013 17:50
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat