Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
herbatniki
100 gram -
kakao
1 łyżka -
margaryna
75 gram
Masa serowa
-
winogrona
300 gram- po obraniu -
cukier
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
ser biały
400 gram -
cukier
3/4 szklanki -
jajko
2 sztuki -
śmietana 18 proc
100 ml -
mąka ziemniaczana
1 łyzka
Galaretka
-
winogrona
600 gram-po obraniu -
cukier
2 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Winogronowy sernik z galaretką
Kroki postępowania










Galaretka: Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Z ognia zdjąć sos winogronowy i stopniowo wlewać żelatynę cały czas mieszając. Ostudzić. Wstawić do lodówki a gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze (3)