Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowy sernik z galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 100 gram
kakao 1 łyżka
margaryna 75 gram

Masa serowa

winogrona 300 gram- po obraniu
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ser biały 400 gram
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 100 ml
mąka ziemniaczana 1 łyzka

Galaretka

winogrona 600 gram-po obraniu
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowy sernik z galaretką

Kroki postępowania

1
Spód: Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać kakao, wymieszać.
Krok 1 - Winogronowy sernik z galaretką foto
2
Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Dno tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Winogronowy sernik z galaretką foto
3
Masa: Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić.
Krok 3 - Winogronowy sernik z galaretką foto
4
Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody. Wlać do winogrona i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 4 - Winogronowy sernik z galaretką foto
5
Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie.
Krok 5 - Winogronowy sernik z galaretką foto
6
Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem.
Krok 6 - Winogronowy sernik z galaretką foto
7
Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać śmietanę.
Krok 7 - Winogronowy sernik z galaretką foto
8
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem.
Krok 8 - Winogronowy sernik z galaretką foto
9
Na koniec po łyżce dodawać sos winogronowy cały czas mieszając.
Krok 9 - Winogronowy sernik z galaretką foto
10
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki.

Galaretka: Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Z ognia zdjąć sos winogronowy i stopniowo wlewać żelatynę cały czas mieszając. Ostudzić. Wstawić do lodówki a gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 10 - Winogronowy sernik z galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 21.03.2015 17:01
fajna wariacja sernikowa
Justi2401 21.03.2015 16:16
Wspaniały serniczek :)
mirosława4 21.03.2015 14:58
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak