Winogrona w zalewie octowo-korzennej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1/2 szkl
  • ocet winny

    1/2 szkl
  • woda

    2/3 szkl
  • Goździki całe Prymat

    2-3 szt
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • winogrona

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Winogrona w zalewie octowo-korzennej foto
Umyte winogrona włożyć do wyparzonych słoików.
Krok 2 - Winogrona w zalewie octowo-korzennej foto
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, cukier z wanilią, cynamon, goździki, zagotować.
Krok 3 - Winogrona w zalewie octowo-korzennej foto
Gorącą zalewą zalać winogrona w słoikach, zakręcić zakrętki. Na dno garnka włożyć ściereczkę, ułożyć słoiki z winogronami, zalać gorącą wodą do 2/3 wysokości i pasteryzować około 10-12 minut
Krok 4 - Winogrona w zalewie octowo-korzennej foto
Gorące wyjąć z wody i ułożyć do góry dnem, ostudzić.
Krok 5 - Winogrona w zalewie octowo-korzennej foto
Przechowywać w chłodnym miejscu. Dodawać do mięs i surówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 01.03.2015 11:17
fajny przepis
kate.500 16.02.2014 17:04
slicznie wygladaja
Katarzyna59 27.12.2013 09:50
rewelacyjny pomysł
IlonaAlbertos 20.12.2013 22:33
Ciekawy pomysł.
kasienka23 16.11.2013 14:04
fajnie wyglądają!
babajaga1969 16.11.2013 12:45
fajny przepis, a przy okazji - ładne te słoiczki
mikrusiak 16.11.2013 11:06
bardzo fajny pomysł...:) trzeba wypróbować...:)
margaret 16.11.2013 10:28
tego przepisu nie znałam, za rok trzeba wypróbować:)
Barbara13 16.11.2013 10:03
Bardzo ciekawy przepis
bog.sa 16.11.2013 10:01
winogron jeszcze tak nie robiłem, ale nic straconego, w sklepach są więc trzeba pomyśleć

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat