Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wino ze świeżych owoców dzikiej róży

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 10 litrów
cukier 2 kg
woda 10 litrów
Kwas cytrynowy Prymat 30 g
cukier 1 kg
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: wino ze świeżych owoców dzikiej róży

Oczyścić owoce, pozbawić szypułek i postarać się pozbyć pestek nie musi to być dokładnie wykonany zabieg. Wodę zagotować i wrzącą zalać owoce. Przestudzić- po przestudzeniu przełożyć do butli (owoce i wodę). Do butli dodać cukier rozpuszczony w wodzie (dwa kg cukru, 10 litrów wody), dodać kwasek cytrynowy oraz drożdże winne. Gdy już wszystko dodamy butlę zatkać korkiem z rurką. Po tygodniu ponownie dodać cukier rozpuszczony z wodą tym razem w mniejszej proporcji tzn. na jedną szklankę wody kilogram jeden cukru. Wino przetrzymywać w butli przez sześć tygodni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wino przelać do butelek. Wino dla podsycenia koloru zabarwić sokiem z wisni. Po przelaniu wina do butelek najlepiej jeszcze poczekać z degustacją a uzyskamy bardziej wyszukany smak.
.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 01.06.2012 13:21
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak