wino ze świeżych owoców dzikiej róży

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    10 litrów
  • cukier

    2 kg
  • woda

    10 litrów
  • Kwas cytrynowy Prymat

    30 g
  • cukier

    1 kg
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyścić owoce, pozbawić szypułek i postarać się pozbyć pestek nie musi to być dokładnie wykonany zabieg. Wodę zagotować i wrzącą zalać owoce. Przestudzić- po przestudzeniu przełożyć do butli (owoce i wodę). Do butli dodać cukier rozpuszczony w wodzie (dwa kg cukru, 10 litrów wody), dodać kwasek cytrynowy oraz drożdże winne. Gdy już wszystko dodamy butlę zatkać korkiem z rurką. Po tygodniu ponownie dodać cukier rozpuszczony z wodą tym razem w mniejszej proporcji tzn. na jedną szklankę wody kilogram jeden cukru. Wino przetrzymywać w butli przez sześć tygodni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wino przelać do butelek. Wino dla podsycenia koloru zabarwić sokiem z wisni. Po przelaniu wina do butelek najlepiej jeszcze poczekać z degustacją a uzyskamy bardziej wyszukany smak.
.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matriasik 01.06.2012 13:21
Pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat