Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z ryżu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 kg
cukier 3,75 kg
rodzynki 120 g
drożdze winne 1 saszetka
woda 8 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z ryżu

Do gąsiora wsyp ryż, zalej go syropem z 8 l wody i 2,5 kg cukru. Dodaj rodzynki i drożdże. Butelkę zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i zostaw w ciepłym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Z 75 dag cukru przygotuj karmel (uważając żeby się nie przypalił). Ostrożnie zlej wino, dodaj przygotowany karmel i wymieszaj. Przelej do opróżnionego gąsiora i pozostaw do sklarowania, a następnie przelej do butelek i zakrokuj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.07.2014 11:30
Moja teściowa takie robiła :)
pestka 18.02.2013 15:13
nie piłam jeszcze ryżowego wina, ale super
Kate131 10.02.2013 09:44
do wyprobowania
safcia 14.01.2013 19:46
poproszę buteleczkę do domciu
ALAGOR 08.12.2012 01:06
wow - super - czy to powinno nazywac sie sake?
Bernadeta1 18.11.2012 21:47
takiego nie piłam,super
Adam/ZUB3R 15.11.2012 16:53
oho, trzeba wypróbować!
SmakChwili 14.11.2012 17:27
jestem bardzo ciekawa smaku tego wina, jeszcze nigdy nie miałam przyjemności spróbować ..
jasiek 14.11.2012 15:58
dobre
eMMe 14.11.2012 15:47
baardzo ciekawe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak