Przepis i sposób przygotowania na: Wino z rodzynek i czarnej herbaty z cytrusami
Po dobie przelać do butli.
Resztę wody zagotować, wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy i mieszać do rozpuszczenia - krótko zagotować i odstawić do ostygnięcia. Dolać do rodzynek w herbacie.
Z wyszorowanych i wyparzonych cytrusów odciąć cieniutko nieco skórki dla aromatu, wycisnąć sok i dolać do pozostałych składników.
Butlę zabezpieczyć szczelnym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce, gdzie temperatura nie waha się za bardzo. Pozostawić do końca fermentacji. Po tym czasie wino zlać znad osadu i ponownie przelać do czystej butli (w razie konieczności dosłodzić), zabezpieczyć korkiem z rurką i postawić w ciepłe miejsce. Kiedy wino już nie pracuje ponownie ściągnąć sklarowany płyn i przelać do wyparzonych butelek.
Odstawić w ciemne chłodne miejsce do dojrzewania.