Przepis i sposób przygotowania na: Wino bananowe
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy banany i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie całość przelewamy przez sitko.
Do wywaru bananowego dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Drożdże winne i pożywkę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Po ostudzeniu wywaru dodajemy do niego przygotowane drożdże, pożywkę, herbatę i kwasek cytrynowy. Mieszamy.
Całość przelewamy do balona fermentacyjnego i dopełniamy wodą do objętości 4 litrów. Balon zamykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłym miejscu.
Gdy wino przestanie fermentować należy ściągnąć je znad osadu i ponownie odstawić w balonie.
Jeśli po kolejnym miesiącu jest klarowne można przelać w butelki i odstawić do dojrzewania, jeśli nie, należy ponownie ściągnąć znad osadu i poczekać, aż się wyklaruje.