Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino bananowe

5.0
(71)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 2 kg
cukier 1 kg
herbata czarna (mocny napar) 100 ml
Kwas cytrynowy Prymat 15 gram
drożdze winne 1 opakowanie + 2 gramy pożywki dla drożdży
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Wino bananowe

Banany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy razem ze skórką w grube plastry.
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy banany i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie całość przelewamy przez sitko.
Do wywaru bananowego dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Drożdże winne i pożywkę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Po ostudzeniu wywaru dodajemy do niego przygotowane drożdże, pożywkę, herbatę i kwasek cytrynowy. Mieszamy.
Całość przelewamy do balona fermentacyjnego i dopełniamy wodą do objętości 4 litrów. Balon zamykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłym miejscu.
Gdy wino przestanie fermentować należy ściągnąć je znad osadu i ponownie odstawić w balonie.
Jeśli po kolejnym miesiącu jest klarowne można przelać w butelki i odstawić do dojrzewania, jeśli nie, należy ponownie ściągnąć znad osadu i poczekać, aż się wyklaruje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ira 30.07.2022 20:55
Butelkowanie wina po miesiącu czy dwóch jest chyba żartem autora. Poza tym brak ważnych szczegółów w tym przepisie. Skórki bananowe jednak bym odrzucił(chemia). Zrobiłem wersje prawidłową.Butelkowanie po 6mc. Po roku otworzyłem butelkę. Jest wyraziste,jasne,mocno owocowe,czuć banany i oczywiście powinno być słodkie. Raczej wino do deserów i najlepiej smakuje z kawusią.
Doradca Smaku 03.08.2022 09:35
Dziękujemy za opinię i porady. Jakie ważne szczegóły powinny być dodane? Uzupełnimy w przepisie.
Wojt103 26.01.2019 12:29
Wino z tego przepisu jest wyśmienite
Habibi 27.11.2015 09:35
moje i tak się nie wyklarowało jak należy - jest mętne, chociaż przefiltrowane, ale widocznie taki niektórych urok domowych win :)
jola91 20.11.2015 20:51
Znajomym również wyszło ciemne, więc widocznie takie musi być ;)
joannaa24 20.11.2015 13:01
Nigdy nie widziałam wina z bananów ;)
agaK. 20.11.2015 09:22
O, to pierwsze słyszę, ciekawe:)
slodkieniebo 20.11.2015 08:46
Nie słyszałam o takim! :)
ada.la 20.11.2015 07:59
jeszcze nie piłam takiego wina
Maridka19 20.11.2015 07:46
Ciekawa jestem smaku :)
Habibi 20.11.2015 07:36
widzę, że twoje też jest ciemne... a ja myślałam, że u mnie coś nie poszło jak należy ;) właśnie ostatnio swojè próbowałam, bo stało sobie spokojnie w piwnicy, aż o nim zapomnielismy ;)
Renataj 19.11.2015 22:11
Interesujące - takiego winka jeszcze nie piłam.
jola91 19.11.2015 21:41
Po ponad 2 latach stwierdzam, że warto ;)
Lucan 19.11.2015 21:25
w tym roku chciałem zrobić! jak wrażenia smakowe? warto?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak