Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino aroniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1/2 gąsiora
cukier
woda
matka drożdżowa Bordeaux 1 saszetka
pożywka 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Wino aroniowe

Przepis Małgorzaty Caprari
Umytą aronie wsyp do gąsiora. Zalej syropem do 5/6 gąsiora (w proporcji 25 dag cukru rozpuszczone z 1 l wody). Dodaj matkę drożdżową i pożywkę. Zamknij korkiem z rurką fermentacyją i odstaw na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej wino znad osadu do mniejszego gąsiora, wypełniając go po brzeg i pozostaw do sklarowania. Po kolejnym miesiącu ponownie ściągnij znad osadu i wlej do butelek z ciemnego szkła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.06.2016 11:11
na pewno ws[aniale smakuje
MagdaXXX 30.08.2013 18:41
poproszę kropelkę haha
Izabela/bella81 28.04.2013 21:50
chętnie spróbowałabym kieliszeczek :)
David 22.02.2013 13:09
fajne winko
Kate131 10.02.2013 09:45
pycha
MAR3STA 22.01.2013 19:18
super
ALAGOR 08.12.2012 01:07
aronia jest nice
Ada-Gaba 26.11.2012 08:27
z pewnością rewelacyjne
paula99926 21.11.2012 22:04
apetyczne ;)
Bernadeta1 18.11.2012 21:46
super takie wino
jasiek 14.11.2012 15:58
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak