Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winny gulasz z maślakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dag
maślaki 40 dag
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 6 łyzek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Winny gulasz z maślakami

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w grubszą kostkę, grzyby oczyszczamy, z większych maślaków ściągamy skórkę, a mniejsze pozostawiamy w całości – grzyby dzielimy na pół lub na 4 części w zależności od ich wielkości.
Krok 1 - Winny gulasz z maślakami foto
2
W garnku rozpuszczamy margarynę, gdy osiągnie wysoką temperaturę to wrzucamy mięso i je podsmażamy. Kiedy mięso ‘zbieleje’, czyli zamkną się pory wlewamy wino, dodajemy 2-3 ziela angielskie, tyle samo liści laurowych oraz łyżeczkę soli i pieprz do smaku, całość dusimy do czasu aż wino prawie całkiem odparuje (trwa to dość długo).
Krok 2 - Winny gulasz z maślakami foto
3
Następnie wlewamy około litr wody, ponownie dodajemy nieco soli i pieprzu i gotujemy do miękkości mięsa,
Krok 3 - Winny gulasz z maślakami foto
4
dodajemy maślaki i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Między czasie na suchej patelni rumienimy mąkę do czasu aż uzyska ładny, lekko brązowy kolor – studzimy. Do chłodnej mąki stopniowo wlewamy gorący wywar i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, przygotowaną zasmażkę wlewamy do gulaszu i całość gotujemy jeszcze 5 minut – często mieszając, gdyż zagęszczony mąką sos może się przypalić.
Krok 4 - Winny gulasz z maślakami foto
5
Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, bądź kaszą oraz surówką.
Krok 5 - Winny gulasz z maślakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 08.11.2012 13:18
to Ci dopiero gratka dla smakoszy ;) wygląda pysznie ;)
MAR3STA 30.10.2012 18:00
prawdziwy przysmak gajowego, super!
Beatris 28.10.2012 22:36
Doskonałe danie na obiad.
Agnieszka172 28.10.2012 16:21
gulasz I klasa
babajaga1969 28.10.2012 14:29
no tak - ktoś musi być winny, czyli skazany na (z)jedzenie -padło na gulasz:)), pysznie wygląda i na pewno taki był
angelika14 28.10.2012 13:18
ciekawe i smaczne, szkoda tylko, że nie mam w domu maślaczków
Adamorek 28.10.2012 13:17
dosknałą kompozycja
Mysiunia 28.10.2012 12:27
Gulasz był wyjątkowo aromatyczny i smaczny, zapewne zawdzięczał to leśnym grzybom oraz czerwonemu winu - wino było domowe, zrobione z winogron oraz polnych jeżyn.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak