Winny gulasz z maślakami

Winny gulasz z maślakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    60 dag
  • maślaki

    40 dag
  • wino czerwone wytrawne

    3/4 szklanki
  • margaryna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    6 łyzek
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Winny gulasz z maślakami foto
Mięso kroimy w grubszą kostkę, grzyby oczyszczamy, z większych maślaków ściągamy skórkę, a mniejsze pozostawiamy w całości – grzyby dzielimy na pół lub na 4 części w zależności od ich wielkości.
Krok 2 - Winny gulasz z maślakami foto
W garnku rozpuszczamy margarynę, gdy osiągnie wysoką temperaturę to wrzucamy mięso i je podsmażamy. Kiedy mięso ‘zbieleje’, czyli zamkną się pory wlewamy wino, dodajemy 2-3 ziela angielskie, tyle samo liści laurowych oraz łyżeczkę soli i pieprz do smaku, całość dusimy do czasu aż wino prawie całkiem odparuje (trwa to dość długo).
Krok 3 - Winny gulasz z maślakami foto
Następnie wlewamy około litr wody, ponownie dodajemy nieco soli i pieprzu i gotujemy do miękkości mięsa,
Krok 4 - Winny gulasz z maślakami foto
dodajemy maślaki i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Między czasie na suchej patelni rumienimy mąkę do czasu aż uzyska ładny, lekko brązowy kolor – studzimy. Do chłodnej mąki stopniowo wlewamy gorący wywar i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, przygotowaną zasmażkę wlewamy do gulaszu i całość gotujemy jeszcze 5 minut – często mieszając, gdyż zagęszczony mąką sos może się przypalić.
Krok 5 - Winny gulasz z maślakami foto
Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, bądź kaszą oraz surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 08.11.2012 13:18
to Ci dopiero gratka dla smakoszy ;) wygląda pysznie ;)
MAR3STA 30.10.2012 18:00
prawdziwy przysmak gajowego, super!
Beatris 28.10.2012 22:36
Doskonałe danie na obiad.
Agnieszka172 28.10.2012 16:21
gulasz I klasa
babajaga1969 28.10.2012 14:29
no tak - ktoś musi być winny, czyli skazany na (z)jedzenie -padło na gulasz:)), pysznie wygląda i na pewno taki był
angelika14 28.10.2012 13:18
ciekawe i smaczne, szkoda tylko, że nie mam w domu maślaczków
Adamorek 28.10.2012 13:17
dosknałą kompozycja
Mysiunia 28.10.2012 12:27
Gulasz był wyjątkowo aromatyczny i smaczny, zapewne zawdzięczał to leśnym grzybom oraz czerwonemu winu - wino było domowe, zrobione z winogron oraz polnych jeżyn.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat