Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winny gulasz z grzybami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1 kg
papryka czerwona 1/2 szt
cebula biała 2 szt
pieczarki 10-12 szt
białe wino wytrawne 1 kieliszek
śmietanka
oliwa do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
tymianek
oregano
Czosnek suszony Prymat
grzyby suszone 20 g
włoszczyzna 1 opakowanie
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Winny gulasz z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby namaczamy przez noc w wodzie. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Dodajemy namoczone grzyby, oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty i sól. Gotujemy wywar do czasu, aż grzyby będą półmiękkie i odcedzamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy przyprawami: solą, czarnym pieprzem, ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym.
Krok 1 - Winny gulasz z grzybami foto
2
Pieczarki i paprykę myjemy. Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka minut.
Krok 2 - Winny gulasz z grzybami foto
3
Całość podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa i warzywa.
Krok 3 - Winny gulasz z grzybami foto
4
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę wywaru grzybowego. Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Krok 4 - Winny gulasz z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 03.04.2015 23:42
Pyszności :)
justynkag 10.03.2015 11:16
Uwielbiam sosy grzybowe.A do tego miesko i super obiadek
VioletoweKucharzenie 10.03.2015 10:48
aż ślinka leci:-)
berys18 10.03.2015 10:43
bardzo smacznie wygląda
Aleksandra/Olcia 10.03.2015 09:23
super smakowity
Wiktoria29 10.03.2015 09:19
niezwykle smacznie wygląda
staropolanka5 10.03.2015 08:37
niczego sobie
Seba 10.03.2015 08:33
bardzo dobry
zabcia117 10.03.2015 07:54
Świetny przepis!
Magula 10.03.2015 07:53
Wygląda bardzo apetycznie!
ben-ka 09.03.2015 23:29
Bardzo apetyczne jedzonko.
cooked 09.03.2015 22:22
pożywne danie
pajbek 09.03.2015 22:06
Dla mnie pyszne :-)
Wafelek2601 09.03.2015 21:54
Aż chce się jeść
IKrakowianka 09.03.2015 21:47
super obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak