Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winna kaczuszka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka 3 szt
wino czerwone wytrawne 250 ml
czosnek 4 ząbki
tymianek 2 łyżeczki
sól
pieprz
jabłka 4 szt
żurawina 8 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Winna kaczuszka

Kroki postępowania

1
U mnie elementy kaczki tj udka i pierś. Do miseczki wlewamy nasze wino, przez praskę przeciskam czosnek, rozcieram w dłoniach tymianek i mieszam. Udka i pierś nacieram solą i pieprzem i dokładam, do mojej mieszanki z winem. Marynuję całą noc.
Krok 1 - Winna kaczuszka foto
2
Poszczególne elementy podpiekamy na patelni na brązowo.
Krok 2 - Winna kaczuszka foto
3
Kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok 1 godz w 180stopniach.
Krok 3 - Winna kaczuszka foto
4
Jabłka przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne, a w dziurki wkładamy żurawinę. Układamy na folii, zamykamy szczelni i zapiekamy w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Winna kaczuszka foto
5
Kaczkę podajemy z ziemniaczkami i zapiekanym jabłuszkiem.
Smacznego.
Krok 5 - Winna kaczuszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 21.02.2014 09:38
ona musi być pyszna
SmacznaPyza 16.02.2014 19:12
teraz kiedy wino dopisane w przygotowaniu to już wiadomo :D
Margo1 16.02.2014 14:17
pieknie podana
Malinka 14.02.2014 21:30
Zjadłabym taką kaczuszkę ze smakiem :) P.S.Fajne talerze ;)
Lukrecja29 10.02.2014 22:50
Ach winna się czuć nie powinna hahahhaha taka dooobra ja bym tylko to wino do sosu użyła zamiast je wylewać :)
Konczi 10.02.2014 12:07
Pyszna kaczka w winnej marynacie ehhh ... dużo tego wina pozostało ? :)
sara1 10.02.2014 09:12
pięknie podana
patryska76 10.02.2014 08:07
Ciekawy pomysł na kaczkę ;-)
stef 10.02.2014 00:19
Winna czy niewinna,ale kaczuszka smaczna.
Czyki 09.02.2014 21:43
Smaczna Pyza ja bym już nie chciała wypić takiego winka z marynaty surowego mięsa, ja go wylewam, ale w butelce jeszcze zostało winko, także serdecznie zapraszam:):)
SmacznaPyza 09.02.2014 21:39
a co robimy z winem bo w opisie przygotowania już go nie ma ? może wypite w oczekiwaniu na kaczuszkę ?
sasanka 09.02.2014 21:26
A czemu ta kaczka jest "winna" że tak skończyła :D?
Milka100 09.02.2014 21:24
to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak