Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winna golonka wieprzowa w porach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1,5 kg
por 3
sól do smaku
ziemniaki 10
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 3 przyprawa
wino 1 (domowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Winna golonka wieprzowa w porach

Kroki postępowania

1
Golonkę wieprzową nacieramy solą zmiękczającą mięso. Odstawiamy na godzinę po czym mięso nacieramy przyprawą do karkówki.
Krok 1 - Winna golonka wieprzowa w porach foto
2
Po kolejnej godzinie tak przygotowaną golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Wraz z golonką do rękawa wędrują pokrojone w plastry pory oraz całe, obrane ziemniaki. Wlewamy jeszcze wino i worek spinamy. Worek energicznie potrząsamy w celu wymieszania składników.
Krok 2 - Winna golonka wieprzowa w porach foto
3
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 2 godziny.
Krok 3 - Winna golonka wieprzowa w porach foto
4
Po pierwszej godzinie worek możemy obrócić, aby mięso w której jest w sosie też się podpiekło. Pod koniec pieczenia może również worek otworzyć.
Krok 4 - Winna golonka wieprzowa w porach foto
5
Podajemy z ziemniaczkami z torebki polane powstałym sosem.
Krok 5 - Winna golonka wieprzowa w porach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.12.2012 09:56
bardzo fajna
aginaa 20.11.2012 19:31
pyszne
Wacław 20.11.2012 11:05
po prostu "niebo w gębie " ,pychaaaaaaaaaaaaaaaa :)
Renataj 20.11.2012 08:48
Nie przepadam za golonką ale na taką nabrałam ochoty.
ewelinapac 19.11.2012 22:19
naprawdę rewelacyjna
ziutula
ziutula 19.11.2012 21:37
dla mnie najlepsza jest skóra z chrzanem...mięsko mogę oddać..
angelika14 19.11.2012 20:40
uwielbiam taką golonkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak