Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny wieniec brokułowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karp, barszcz, kapusta z grzybami i śledzie to są tradycyjne wigilijne dania. Ciężkie, tłuste i nie zawsze z entuzjazmem przyjmowane przez dzieci. Ja polecam coś zupełnie innego, oczywiście bezmięsnego, efektownego i do dzielenia się z całą rodziną. Może nawet już po tradycyjnej polskiej wigilii.

Składniki:

Farsz brokułowy:

brokuł 1 szt.
ser tarty 100 g
jajko 1 szt.
cebulka 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Ciasto francuskie:

ciasto francuskie 1 szt.
jajko 1 szt.

Porada

Podawać na ciepło zaraz po wigilii. Można udekorować taki wieniec bakaliami jak np. płatki migdałów.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny wieniec brokułowy

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy go niezbyt starannie tłuczkiem i dodajemy do cebuli, wraz z jajkiem i tartym serem.
Przyprawiamy i mieszamy.
Ciasto rozkładamy na blaszce i nakładamy na nie farsz, zachowując 1 cm na dłuższych bokach.
Zwijamy w długi rulon, po czym łączymy dwa końce ze sobą, tworząc okrąg. Nożem robimy około 3 cm nacięcia i smarujemy wszystko roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-18 min do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak