Wigilijny śledź w oleju

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    5-6 szt
  • olej rzepakowy

    1 szkl
  • pieprz cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie solone-najlepiej z beczki (nie matias)Moczymy ok 12 godz zmieniając po 6 godzinach wodę.Po wymoczeniu odsączmy i kroimy w mniejsze kawałki.Olej doprawiamy niewielką ilością pieprzu cytrynowego i zalewamy olejem śledzia.Zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki.Śledzik najlepszy jest po ok 12 godzinach lub więcej
Wiesława1
Gdy dodamy zwykłego pieprzu czarnego ,śledzik może nam posłużyć jako baza do sałatki śledziowej lub innej wersji śledzia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 23.05.2017 17:35
bardzo dobry
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 15:02
Pyszne i kuszące śledziki.;)
Smaczna_B 11.12.2016 15:11
prosto,smacznie...to jest to
Grazyna0211 03.12.2016 11:52
lubię śledzie w oleju
Renata9 02.12.2016 21:43
Smaczny śledzik :-)
w mojej kuchni 02.12.2016 15:53
apetyczny śledzik u Ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat