Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny kompot z suszu bez moczenia
Kompot z suszek jest zawsze pełen owoców! Dodaję do niego suszone śliwki, gruszki, jabłka, morele a nawet daktyle. Dzięki temu smakuje obłędnie. Zdecydowanie, warto na niego czekać przez cały rok.
Jeśli chcesz, aby kompot z suszek miał bardziej kwaskowy smak, dodaj trochę soku z cytryny lub suszonych owoców. Sprawdzi się tutaj też dodatek żurawiny.
Kompot z suszek świetnie nadaje się jako napój do obiadu, zwłaszcza w zimowe dni, a także jako zdrowa alternatywa dla słodkich napojów.
Smak tego kompotu zależy w dużej mierze od rodzaju użytych suszonych owoców i przypraw, więc warto eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony balans smakowy.
Bardzo polecam! Wypróbuj mój przepis na wigilijny kompot i przekonaj się sam :)
1. Owoce suszone przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości owoców.
2. Kompot słodzimy do smaku miodem i cukrem trzcinowym. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby nabrał aromatu.
3. Kompot jest gotowy do podania. Przed podaniem można przecedzić. Smacznego.