Wigilijny kompot

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki

    100 g
  • suszone morele

    100 g
  • pomarańcza

    1 szt
  • kora cynomonu

    kawałek
  • Goździki całe Prymat

    kilka szt
  • miód prawdziwy

    wedle uznania
  • gruszki

    100 suszone
  • jabłka suszone

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone owoce myję dokładnie w letniej wodzie po czym umyte wkładam do garnka,zalewam zimną wodą tak aby zakryła owoce. Na drugi dzień gotuję 3 litry wody z dodatkiem kory cynamonu i goździków,dodaję namoczone owoce oraz pokrojoną w plastry wcześniej wyparzoną pomarańczę. Gotuję kilka minut. Odstawiam do wystygnięcia,gdy kompot będzie letni słodzę go miodem. Miodu nigdy nie rozpuszczamy w gorącej wodzie,bo straci swoje właściwości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 28.12.2013 20:29
uwielbiam ten kompot:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat