Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Karp przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karpia dzwonka

    4 sztuk
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    4 duża łyż.
  • olej

    6 duża łyż.
  • masło

    6 duża łyż.
  • sól

    3 szczypta
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 szczypt

Ziołowa panierka:

  • koper

    0.5 pęczek
  • szczypior

    0.5 pęczek
  • natka pietruszki

    0.5 pęczek
  • kajzerka

    1 sztuk
  • sól

    3 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie foto
Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę.
Krok 2 - Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie foto
Ziołowa panierka:
Natkę z pietruszki, koper, szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do kielicha malaksera i zmiksować.
Krok 3 - Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie foto
Następnie dodać porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej panierki.
Krok 4 - Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie foto
Każdy płat karpia obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ziołowej panierce. Następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem w stosunku 1:1.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat