Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny karp light

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 1 sztuka
sól
seler korzeniowy duży 1 sztuka
rodzynki 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól 1 szczypta
karp 1 średni
ryż paraboliczny 280 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny karp light

Karpia sprawiamy, myjemy i kroimy na dzwonka. Następnie solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Do garnka do gotowania na parze wlewamy wrzątek, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. Po 20 minutach dzwonki z karpia odwracamy na drugą stronę, a do wrzątku nad którym gotuje się karp, wsypujemy ryż. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę około 20 minut. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego rodzynki sparzone wrzątkiem, pestki z dyni, majonez, jogurt i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna70 28.11.2010 07:32
zgadzam się! super danie :)
krzyniu1984 20.11.2010 09:20
super
Natalia/tubisiek 18.11.2010 14:14
zjadłabym go sobie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak