Wigilijny karp Krzysia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 średni
  • masło klarowane

  • olej

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny karp Krzysia foto
Karpia dokładnie czyścimy, płuczemy, odcinamy ogon i łeb, a następnie kroimy rybę na półdzwonka, które osuszamy papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Wigilijny karp Krzysia foto
Karpia panierujemy w mące.
Krok 3 - Wigilijny karp Krzysia foto
Kilka łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy klarowane masło i gdy to się rozpuści, kładziemy rybę obtoczoną dokładnie w mące. Smażymy karpia na wolnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano.
Krok 4 - Wigilijny karp Krzysia foto
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 03.01.2012 21:01
:o) powyżej to żart a rybka przepiękna! karpia już kilka lat nie jadłem :(
pacpaw 03.01.2012 20:59
A mój Grzegorz macza tylko w mące
Jolanta_P-S 30.12.2011 19:36
A mój Piotrek robi w panierce z bułki tartej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat