Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Składniki:

Składniki:

buraczki 1.2 g
grzyby suszone 80 g
ząbek czosnku 1 szt.
marchew 3 szt.
pietruszka 2 szt.
por 0.5 szt.
seler świeży 150 g
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Majeranek suszony Prymat 3 duża łyż.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
ziele angielskie 6 ziaren
sok z cytryny 1 szt.
zakwas buraczany 250 ml
cukier 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 4 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

Wykonanie

1
Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20minut.
Krok 1 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
2
Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30minut.
Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
Barszcz podawać z uszkami.
Krok 2 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak