Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • buraczki

    1.2 g
  • grzyby suszone

    80 g
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • marchew

    3 szt.
  • pietruszka

    2 szt.
  • por

    0.5 szt.
  • seler świeży

    150 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    3 duża łyż.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • zakwas buraczany

    250 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    4 szczypt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20minut.
Krok 2 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30minut.
Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
Barszcz podawać z uszkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat