Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszczyk czerwony Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 l
marchew 4 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
por 1 kawałek
prawdziwki 1 garść suszone
czosnek 1 łyżka płatki lub świeży
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cukier do smaku
ocet 10 % do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
buraki ćwikłowe 1,5 kg
woda 2,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk czerwony Zewy

Przygotować dwa garnki.
Do jednego wlać 2 l wody, dodać obrane i umyte warzywa czyli marchew, por, seler i pietruszkę.
Dodać suszone prawdziwki i przyprawy oprócz octu i majeranku i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Dodać majeranek, zagotować.
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do drugiego garnka, wlać 2,5 l wody dodać kilka łyżek octu i zagotować.
Wyłączyć ogień.
Z wywaru warzywnego wyjąć marchew, por, pietruszkę i seler ( można pokroić, dodać majonezu i zrobić szybką sałatkę ) i do tego garnka przez sitko przelać wywar buraczany.
Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków i w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Barszczyk ma mieć słodko, kwaśno pikantny smak.
Podawać z pasztecikami, pierogami lub krokietami na wigilijną kolację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak