Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszcz z uszkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszcz

buraki czerwone 1 kg
woda 1,2 l
cukier 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kminek Prymat 4 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
kwas z ogórków 125 ml
jabłko kwaśne 1 szt
cukier
sól i pieprz

Farsz

grzyby suszone 100 g
cebula 1 szt (duża)
masło 2 łyżki

Ciasto

mąka 500 g
woda ciepła 250 ml
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz z uszkami


Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:46
bardzo lubię!
msmariusz 03.01.2016 18:50
u mnie tez był
monika141 03.01.2016 18:34
uwielbiam barszczyk z uszkami
agaK. 03.01.2016 18:11
Barszczyk super, uwielbiam.
Iwusia 03.01.2016 17:56
smacznie sie zapowiada ten Wigilijny barszczyk
Franciszek 03.01.2016 17:17
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak