Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kilogram
  • wywar warzywny

    3 litry
  • czosnek

    5 ząbków
  • grzyby suszone

    3-4 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • majeranek Prymat

  • sól i pieprz

  • cukier

  • zakwas buraczany

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków. Dodajemy zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku, jabłka pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzewamy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą , cukrem, pieprzem i majerankiem. Barszcz pozostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy.
bogusia 82
Dodatek zakwasu sprawia że barszcz ma bardzo ładny kolor i doskonały smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 01.02.2016 08:45
Świetny barszczyk
SylwiaMagdaSabin 31.01.2016 22:24
Nie lubię barszczu niestety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat