Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z suszonymi grzybami i majerankiem
Barszcz czerwony bardzo łatwo jest przygotować, gdy mamy już wcześniej zrobiony zakwas buraczany. Wystarczy przugotować odpowiednio grzyby, warzywa oraz dodać przyprawy. Jak zrobić barszcz na zakwasie?
1. Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotuj je w tej wodzie, w której się moczyły.
2. Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do krojenia możesz użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki.
3. Przełóż do garnka, dodaj pora w kawałku, liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieć płaską stroną noża i dołożyć do warzyw.
4. Zalej wszystko wodą i zacznij gotować.
5. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, aż się przyrumieni. Dodaj ją do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały.
7. Gotuj wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstaw na parę godzin, aż całkiem wystygnie.
8. Wywar odsącz z warzyw i ponownie zagotuj, razem z zakwasem, doprawiając solą.