Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z suszonymi grzybami i majerankiem

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole, przynajmniej w moich rodzinnych stronach. 

Składniki:

Wigilijny barszcz czerwony:

buraki ćwikłowe 1,5 kilograma
seler świeży 1/4 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 1/2 sztuki
grzyby suszone 1 garść
ząbki czosnku 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
woda 2,5 litra
zakwas buraczany 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z suszonymi grzybami i majerankiem

Barszcz czerwony bardzo łatwo jest przygotować, gdy mamy już wcześniej zrobiony zakwas buraczany. Wystarczy przugotować odpowiednio grzyby, warzywa oraz dodać przyprawy. Jak zrobić barszcz na zakwasie?

1. Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotuj je w tej wodzie, w której się moczyły.

2. Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do krojenia możesz użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki.

3. Przełóż do garnka, dodaj pora w kawałku, liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieć płaską stroną noża i dołożyć do warzyw.

4. Zalej wszystko wodą i zacznij gotować.

5. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, aż się przyrumieni. Dodaj ją do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały.

7. Gotuj wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstaw na parę godzin, aż całkiem wystygnie.

8. Wywar odsącz z warzyw i ponownie zagotuj, razem z zakwasem, doprawiając solą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.12.2018 10:38
Smakowity barszczyk ,u mnie też zakwas gotowy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak