Wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole, przynajmniej w moich rodzinnych stronach ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wigilijny barszcz czerwony:

  • buraki ćwikłowe

    1.5 kilograma
  • seler świeży

    0.25 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    0.5 sztuki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • woda

    2.5 litra
  • zakwas buraczany

    1 litr
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować.

Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do krojenia można użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać pora w kawałku, liścia, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieść płaską stroną noża i dołożyć do warzyw. Zalać wszystko wodą i postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, aż się przyrumieni. Dodać do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały. Gotować wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstawić na parę godzin, aż całkiem wystygnie.

Wywar odsączyć z warzyw i ponownie zagotować razem z zakwasem, doprawiając solą. Ilość zakwasu dodawać w zależności od smaku. Barszcz tylko zagotowujemy. Gorący możemy podawać, np z uszkami lub do krokietów.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.12.2018 10:38
Smakowity barszczyk ,u mnie też zakwas gotowy.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat