Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne uszka z grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na farsz

grzyby suszone 60 g suszonych grzybów (u mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików
pieczarki 10 sztuk około 250 g
cebula czerwona 1 duża
majeranek szczypta
sól i pieprz do smaku
olej 1-2 łyżki

Na ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej
olej 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowuje farsz. Suszone grzyby zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie gotujemy nasze grzyby w wodzie, w której stały. Czas gotowania – 1 godzina na mniejszym ogniu. Następnie przelewamy grzyby np. na sito i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy i drobno sikamy (ja używam wrzucam ją do misy blendera z nożami). Następnie drobno siekamy obrane wcześniej pieczarki, a kolejno nasze ugotowane, przestudzone suszone grzyby. Uwaga wszystkie składniki można pokroić drobno nożem lub zmielić w maszynce, ja używam blendera z nożami (kilka obrotów wystarczy, by mieć idealnie pokrojone składniki farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 1 - Wigilijne uszka z grzybami foto
2
Ciasto-Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem, aż składniki wstępnie się połączą.
Krok 2 - Wigilijne uszka z grzybami foto
3
Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne (nie lepić się do ręki).
Krok 3 - Wigilijne uszka z grzybami foto
4
Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka.Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy z każdym uszkiem.Uszka wrzucamy na gotującą się (nie za mocno) wodę (do której wcześniej warto dodać odrobinę oleju i ją posolić). Gdy uszka wypłyną na wierzch odczekujemy jeszcze około 2 minuty i wyciągamy je cedzakiem. Przekładamy każdą partię na sito, przelewamy lekko zimną wodą, aby się nie zlepiały i przekładamy na tacę. Gdy uszka przeschną (trzeba je obrócić) możemy je zamrozić.
Krok 4 - Wigilijne uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 28.12.2016 09:07
uwielbiam domowe uszka
mirosława4 26.12.2016 18:27
zjadłabym odrobinę
Krzysztof15 26.12.2016 16:49
bardzo lubię
Wafelek2601 26.12.2016 15:14
Też robię domowe
adelajda 26.12.2016 13:26
do barszczyku pycha
bertpvd 26.12.2016 12:30
pyszne uszka :)
Krystyna32 26.12.2016 12:25
bardzo smaczne
Ola1984 26.12.2016 11:35
Uwielbiam ;) przepysznie wyglądają ;)
Habibi 26.12.2016 11:24
Również robilam tradycyjne uszka wigilijne z grzybami, ale bez pieczarek. W tym roku miałam mrożone grzyby leśne jako dodatek do suszonych.
agnieszka214 26.12.2016 11:13
Takie uszka uwielbiam
pestka 26.12.2016 09:53
pyszne uszka
IZABELA29 26.12.2016 09:52
Smakuja wybornie
KORAL 26.12.2016 09:32
smaczne uszka
Futka 26.12.2016 09:19
Uwielbiam
MonikaW 26.12.2016 09:18
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak