Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAK

mak 1,5 szklanki zmielonego 2 x
masło 1 łyżka
miód 1-2 łyżki
orzechy włoskie 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
morele 3 sztuk
suszone śliwki kalifornijskie 4 sztuki
figi 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

CIASTO

mąka 3 szklanki
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
woda ciepła 0,5-3/4 szklanki
puree z dyni 2,5-3 łyżek, gęstego
sól szczypta

DODATKOWO

masło 70 gram
orzechy włoskie 0,5 szklanki posiekanych
cukier trzcinowy do posypania

Porada

To ciekawa propozycja na urozmaicenie wigilijnych pierogów! Jeśli jesteście akurat w posiadaniu dyniowego puree (może być mrożone lub ze słoika) gorąco polecam. Dynia nie zmienia smaku ciasta, natomiast nadaje złocistego koloru gwiazdkom:).

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

Kroki postępowania

1
MAK: Orzechy drobno siekamy, śliwki, moreli i figi kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto
2
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej olej, jajko, sól i dynię.
Krok 2 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto
3
Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji dyniowego puree.
Krok 3 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto
4
Gotowe ciasto wałkujemy. Jako, że pierogi będą w kształcie gwiazdeczek, foremką delikatnie zaznaczamy kontury gwiazdek na połowie ciasta. W środek wykonanego zarysu nakładamy makowe nadzienie.
Krok 4 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto
5
Całość przykrywamy drugą połową ciasta.
Krok 5 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto
6
Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy pierogi, dokładnie dociskając, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.
Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.
DODATKOWO: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy poporcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Krok 6 - Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 22.01.2016 11:02
Wyglądają cudownie
msmariusz 11.01.2016 15:27
pracochłonne, ale wygląda smakowicie
ada.la 02.01.2016 15:59
kreatywny przepis
gusia1000 02.01.2016 02:10
Ale bym zjadła.
halina17 31.12.2015 23:40
pomysłowe : )
Wiktoria29 31.12.2015 20:00
fajny pomysł
Stenka 31.12.2015 19:19
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak