Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne naleśniki
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, najlepiej mikserem. Na patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron, tak aby uzyskać złoty kolor. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć łyżkę masy makowej, rozsmarować równo i zwinąć w rulon.
NADZIENIE:
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić. Po tym czasie zmielić dwukrotnie w maszynce.
Bakalie posiekać, rodzynki można wcześniej namoczyć. W garnuszku podgrzać miód z masłem, dodać bakalie. Podgrzewać jeszcze 1-2 min. Do masy dodać mak, aromaty. Wymieszać dokładnie.
Naleśniki te proponuje jako jedno z dań wigilijnych jako zamiennik klusek z makiem. Smakują pysznie.
Jako nadzienia można użyć oczywiście masy makowej kupnej, ale robiona jest o wiele lepsza.
Można od razu zrobić więcej masy i część zamrozić. Gdy przyjdzie nam ochota na takie naleśniki poza okresem świątecznym masę rozmrażamy i delikatnie podgrzewamy