Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne kluski z makiem i bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 szt
masło 0,5 płaska łyżeczka
sól 0,2 łyżeczki
mak 1,5 szklanki
miód 4 łyżki
posiekane migdały 3 łyżki
kandyzowane skórki pomarańczow 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
figi 5 szt
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne kluski z makiem i bakaliami

Przygotowujemy kluski: mąkę zagniatamy z jajkami i dodajemy tyle wody by powstało dość twarde ciasto makaronowe. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, każdą porcję rozwałkowujemy na cienki placek, przesypując mąką i pozostawiamy by ciasto przeschło. Następnie placki rolujemy i kroimy w plastry równej grubości. Po rozwinięciu otrzymamy makaron typu wstążki lub nitki.Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, dodajemy masło i gotujemy. Odcedzamy.
Przygotowujemy masę makową: mak wsypujemy na sito, przepłukujemy, dwa razy przelewamy wrzątkiem i dokładnie odsączamy. Następnie mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie mak ucieramy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, migdały, rodzynki, figi i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę makową mieszamy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak