Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą.

Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sandacz

    50 dag
  • Szafran nitki Prymat

    15 szt
  • olej

    3 łyżeczki
  • por (biała część)

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula czerwona

    2 szt
  • imbir świeży

    0,5 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • pomidory

    50 dag
  • przecier pomidorowy

    125 ml
  • wywar z ryby

    600 ml
  • pomarańcze

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 l
  • sól, pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki.
WYKONANIE:
Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie.
Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
Smacznego.
PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 20.12.2013 08:54
ooo nowość jak dla mnie;)
Beata999 19.12.2013 22:06
Fantastyczna zupa,nie tylko na Wigilię.
Joannasz3190 19.12.2013 19:55
Super pomysł :)
stef 19.12.2013 18:55
Generalnie nie lubię zup rybnych ,ale ta jest ciekawa,inna.
Aleksandra/Olcia 19.12.2013 18:55
super przepis
Rysia 19.12.2013 18:24
Interesujące połączenie smaków.
Pyszota 19.12.2013 18:23
oryginalna zupka
Jusiaa 19.12.2013 17:55
zupka imponująca:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat