Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sandacz

    50 dag
  • Szafran nitki Prymat

    15 szt
  • olej

    3 łyżeczki
  • por (biała część)

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula czerwona

    2 szt
  • imbir świeży

    0,5 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • pomidory

    50 dag
  • przecier pomidorowy

    125 ml
  • wywar z ryby

    600 ml
  • pomarańcze

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 l
  • sól, pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki.
WYKONANIE:
Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie.
Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
Smacznego.
PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 20.12.2013 08:54
ooo nowość jak dla mnie;)
Beata999 19.12.2013 22:06
Fantastyczna zupa,nie tylko na Wigilię.
Joannasz3190 19.12.2013 19:55
Super pomysł :)
stef 19.12.2013 18:55
Generalnie nie lubię zup rybnych ,ale ta jest ciekawa,inna.
Aleksandra/Olcia 19.12.2013 18:55
super przepis
Rysia 19.12.2013 18:24
Interesujące połączenie smaków.
Pyszota 19.12.2013 18:23
oryginalna zupka
Jusiaa 19.12.2013 17:55
zupka imponująca:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat