Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczna i postna zupa z grochu łuskanego (połówek), idealna na wigilijny stół. U mnie to smak dzieciństwa.

Składniki:

Zupa:

groch
500 gramów
marchew
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
seler
1 kawałek
woda
2 litry
czosnek
3 ząbki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuki
Sklep Prymat

Zasmażka:

masło
2 łyżki
mąka
2 łyżki
woda
120 mililitrów

Dodatkowo:

groszek ptysiowy
5 łyżek
natka pietruszki
4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Zupa krem z grochu to wigilijna potrawa o delikatnym, lekko słodkim smaku, idealna na pierwsze danie świątecznej kolacji. Przygotowana w wersji postnej, zachowuje tradycyjny charakter, a gładka konsystencja i aromat przypraw nadają jej elegancji. To rozgrzewająca i sycąca propozycja, która doskonale wpisuje się w wigilijne menu.

1. Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny.

2. Do garnka wsypujemy odsączony groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, dodajemy ziele i liście laurowe, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości.

2. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

3. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą, mieszamy i wlewamy do zupy, gotujemy i jak zakipi, to zdejmujemy z ognia.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.

Inne wigilijne zupy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak