Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczna i postna zupa z grochu łuskanego (połówek), idealna na wigilijny stół. U mnie to smak dzieciństwa.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • groch

    500 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek
  • woda

    2 litry
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki

Zasmażka:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    120 mililitrów

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy

    5 łyżek
  • natka pietruszki

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Do garnka wsypujemy groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą , mieszamy i wlewamy do zupy, jak zakipi to zdejmujemy z ognia.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat