Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego
Zupa krem z grochu to wigilijna potrawa o delikatnym, lekko słodkim smaku, idealna na pierwsze danie świątecznej kolacji. Przygotowana w wersji postnej, zachowuje tradycyjny charakter, a gładka konsystencja i aromat przypraw nadają jej elegancji. To rozgrzewająca i sycąca propozycja, która doskonale wpisuje się w wigilijne menu.
1. Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny.
2. Do garnka wsypujemy odsączony groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, dodajemy ziele i liście laurowe, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości.
2. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
3. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą, mieszamy i wlewamy do zupy, gotujemy i jak zakipi, to zdejmujemy z ognia.
Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.