Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczna i postna zupa z grochu łuskanego (połówek), idealna na wigilijny stół. U mnie to smak dzieciństwa.

Składniki:

Zupa:

groch 500 gramów
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
seler 1 kawałek
woda 2 litry
czosnek 3 ząbki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki

Zasmażka:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
woda 120 mililitrów

Dodatkowo:

groszek ptysiowy 5 łyżek
natka pietruszki 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Do garnka wsypujemy groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą , mieszamy i wlewamy do zupy, jak zakipi to zdejmujemy z ognia.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak