Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna masa makowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
mak 45 g
rodzynki 60 g
śliwki suszone 10 szt
orzechy włoskie 60 g
płatki migdałowe 1/2 szklanki
cukier 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana
rum 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna masa makowa

Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.12.2015 21:45
To samo jecie czy z czymś?
Konczi 26.08.2014 08:08
zapachniało świętami :) wygląda apetycznie :))
olkaaa 26.08.2014 07:38
też taką robię
pestka 26.08.2014 05:55
robię taka masę podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak