Wigilijna masa makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • mak

    45 g
  • rodzynki

    60 g
  • śliwki suszone

    10 szt
  • orzechy włoskie

    60 g
  • płatki migdałowe

    1/2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

  • rum

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 19.12.2015 21:45
To samo jecie czy z czymś?
Konczi 26.08.2014 08:08
zapachniało świętami :) wygląda apetycznie :))
olkaaa 26.08.2014 07:38
też taką robię
pestka 26.08.2014 05:55
robię taka masę podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat