Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 100-200 gram
cebula biała 1 sztuka
masło 100 gram
olej 3 łyżki
sól i pieprz 1 duża szczypta do smaku
bulion warzywny 2 szklanki

Porada

Do kapusty można zetrzeć marchewkę jeśli jest jest mało w kapuście.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę siekamy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Jeśli jest mocno ukiszona przepłakuj ją pod zimną wodą i wtedy włóż do garnka. Dodaj masło ,olej i podlej wodą lub bulionem.
Krok 1 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
2
Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 2 godziny ,aby się namoczyły i oczyściły z zabrudzeń.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
3
Następnie grzybki wykładamy na deskę i kroimy na paseczki.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
4
Posiekaj cebule w kosteczkę i dodaj z grzybami do kapusty.
Krok 4 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
5
Dusimy wszystko do miękkości pod przykryciem na wolnym gazie. Doprawiamy.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 14.10.2014 12:47
Kwestia gustu Bernadetta :) Wasza zapewne jest również smaczna.
BernadettaP 08.10.2014 21:30
U nas mniej więcej od dwudziestu lat kapustę wigilijną robi się inaczej, tj. zamiast kiszonej dajemy słodką. Do tego obowiązkowo dużo suszonych grzybów i gotowanej białej fasoli. Nie dodajemy cebuli ani bulionu warzywnego. Wcześniej Mama robiła podobnie do Ciebie, ale odkąd wykombinowała inną wersję, w której się zakochaliśmy, to nikt już nie chce kiszonej kapusty wigilijnej.
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 12:13
Dziękuję :) u mnie już od kilku dni pachnie świętami :) Jesień sprzyja potrwaom z suszonymi grzybami, kiszonej kapuście, buraczkom na barszcz :)
VioletoweKucharzenie 08.10.2014 07:07
u Ciebie jak zwykle pysznie:-)
bhb8 08.10.2014 00:34
dobre połączenie
Futka 07.10.2014 22:41
Przepyszna! Od samego patrzenia, "skubłabym" kawałeczek tej kapusty :)
anemon 07.10.2014 22:19
U Ciebie już wigilijne przysmaki.
IlonaAlbertos 07.10.2014 22:12
Świetna kapustka.
IKrakowianka 07.10.2014 21:44
bardzo smaczna
Marta Ryżek-Kalkowska 07.10.2014 21:42
To prawda :)
Pietruszka 07.10.2014 21:38
pyszności na wigilijny stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak