Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    100-200 gram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło

    100 gram
  • olej

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    1 duża szczypta do smaku
  • bulion warzywny

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
Kapustę siekamy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Jeśli jest mocno ukiszona przepłakuj ją pod zimną wodą i wtedy włóż do garnka. Dodaj masło ,olej i podlej wodą lub bulionem.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 2 godziny ,aby się namoczyły i oczyściły z zabrudzeń.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
Następnie grzybki wykładamy na deskę i kroimy na paseczki.
Krok 4 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
Posiekaj cebule w kosteczkę i dodaj z grzybami do kapusty.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami foto
Dusimy wszystko do miękkości pod przykryciem na wolnym gazie. Doprawiamy.
Marta Ryżek-Kalkowska
Do kapusty można zetrzeć marchewkę jeśli jest jest mało w kapuście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 14.10.2014 12:47
Kwestia gustu Bernadetta :) Wasza zapewne jest również smaczna.
BernadettaP 08.10.2014 21:30
U nas mniej więcej od dwudziestu lat kapustę wigilijną robi się inaczej, tj. zamiast kiszonej dajemy słodką. Do tego obowiązkowo dużo suszonych grzybów i gotowanej białej fasoli. Nie dodajemy cebuli ani bulionu warzywnego. Wcześniej Mama robiła podobnie do Ciebie, ale odkąd wykombinowała inną wersję, w której się zakochaliśmy, to nikt już nie chce kiszonej kapusty wigilijnej.
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 12:13
Dziękuję :) u mnie już od kilku dni pachnie świętami :) Jesień sprzyja potrwaom z suszonymi grzybami, kiszonej kapuście, buraczkom na barszcz :)
VioletoweKucharzenie 08.10.2014 07:07
u Ciebie jak zwykle pysznie:-)
bhb8 08.10.2014 00:34
dobre połączenie
Futka 07.10.2014 22:41
Przepyszna! Od samego patrzenia, "skubłabym" kawałeczek tej kapusty :)
anemon 07.10.2014 22:19
U Ciebie już wigilijne przysmaki.
IlonaAlbertos 07.10.2014 22:12
Świetna kapustka.
IKrakowianka 07.10.2014 21:44
bardzo smaczna
Marta Ryżek-Kalkowska 07.10.2014 21:42
To prawda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat