Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą

Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

g

gramów

dużej łyż.

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • kapusta biała

    1/2 kg
  • fasola

    szklanka
  • grzyby suszone

    garść
  • pieczarki

    1/2 kg
  • śliwki suszone

    1/2 oakowania
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • zupa grzybowa

    1 opakowanie
  • olej

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy na noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy w zimnej wodzie i gotujemy na wolnym ogniu z suszonymi grzybami. Białą kapustę szatkujemy i w osobnym naczyniu gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, lekko solimy. Po godzinie gotowania obie kapusty łączymy ze sobą. Fasolę obgotowujemy i wrzucamy do kapusty. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w grubą kostkę - dodajemy do kapusty. Śliwki kroimy w paski i też wrzucamy do kapusty. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy zupę grzybową, dokładnie mieszamy(uważamy żeby się nie przypaliło). Doprawiamy do smaku. Najlepsza jest odgrzewana na 2-3 dzień. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

miroslawa

10.12.2012 04:55
święta za progiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat