Wigilijna kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • marchewka

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4-5 szt
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • olej

  • grzyby suszone

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone wsypujemy do miski i zalewamy 2-3 szklankami przegoto3wanej, gorącej wody, odstawiamy pod przykryciem na około godzinę Kapustę kiszoną kroimy, odciskamy, przekładamy do garnka i wlewamy 1-2 szklanki wody oraz wodę z grzybów. Dodajemy startą na tarce małą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone, wcześniej namoczone grzyby. Cebulę siekamy. Przysmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy ją do kapusty. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę. Woda w garnku powinien delikatnie przykrywać kapustę. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kminek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kapusta smakuje najlepiej następnego dnia po przegryzieniu się smaków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 10.02.2013 10:37
yhhh zjadłoby się :)
Sylwia26 01.01.2013 13:39
ślinka leci
dagmara020 01.01.2013 13:28
PYCHA:)
Konczi 01.01.2013 13:18
:) ja też uwielbiam tę kapustę
Magula 01.01.2013 12:59
Bez kapusty nie ma Wigilii. Uwielbiam taka, tylko my nie dodajemy marchewki.
Marta1986 01.01.2013 12:43
bardzo lubie
mela25 01.01.2013 12:34
super smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat