Wigilijna kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    5 dag
  • cebula

    1
  • kminek

    1 garść
  • olej lniany

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy, moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego i smażymy cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.

Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu i w razie konieczności dolewamy wodę. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 19.12.2015 21:44
w tym roku może wypróbuję :)
Klausia 03.10.2013 20:00
super potrawa :)
Monika111 22.12.2012 21:12
Uwielbiam! Trochę inaczej robię,ale kapusta w każdej postaci mi smakuje! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat